Dance

 • Belangrijke informatie

  Sportvereniging Raduga biedt voor verschillende leeftijdsgroepen Dance aan. Bekijk hier de algemene informatie.

 • Lestijden

  Op de hoogte blijven wanneer en waar er getraind wordt? Bekijk hier onze lestijden van de afdeling Dance.

 • Fotoalbum

  We proberen na elke activiteit, training / demo zo snel mogelijk een aantal foto’s in onze album te plaatsen.

 • Leiding

  Met trots willen wij ons trainersteam voorstellen. Maak kennis met de leiding en trainers van de afdeling Dance!

 • nieuws

  Houdt deze pagina goed in de gaten mocht u up to date willen blijven over het laatste nieuws van Dance.

BELANGRIJKE INFORMATIE

Wat is jazzdans?
De moderne jazzdans is een dans met invloeden en technieken uit verschillende andere dansvormen. De oorsprong van de jazzdans ligt bij de Afrikaanse cultuur die versmolt met Europese en Amerikaanse invloeden.

Het ontstaan van jazzdans

Jazzdans begon zich te ontwikkelen vanaf het begin van de twintigste eeuw in het multiculturele New Orleans na de afschaffing van de slavernij. De dansgewoonte veranderde constant doordat deze versmolt met andere culturen en werd ook op Broadway opgemerkt. In 1921 werd de eerste volledige Afro-Amerikaanse show Shuffle Along een groot succes. Het betekende de doorbraak van de jazzmuziek en dans in het theater en het was het begin van wat we nu kennen als de musical. De New Yorkse wijk Harlem was de bron voor alles wat op Broadway gebracht werd.

In de jaren 30 raakten de dansen ook beïnvloed door ballet en de moderne dans die begon op te komen.

Vanaf de jaren 40 wordt gesproken over de moderne jazzdans, een van de pioniers daarvan was Jack Cole. Hij was eigenlijk een moderne danser die de jazztechnieken ging gebruiken. Tegelijkertijd gingen de jazzdansers zich ook op moderne dans en ballet richten. Onder andere door de opkomst van musicaldans ging de moderne jazzdans zich professionaliseren.

Moderne jazzdans

Tegenwoordig is jazzdans een veelzijdige dans. Verschillende technieken en stijlen kun je tegen komen, zoals klassiek ballet, moderne dans of Afrikaanse dansen. Daarnaast worden invloeden uit de musicaldans, showdans of acrobatiek gebruikt bij jazzdans.

Ook de muziek die bij jazzdans gebruikt wordt is veelzijdig. Je kunt dansen op de hits uit de top 40, op nummers uit musicals, maar je kunt er tevens voor kiezen op een ballad of juist een rocknummer te dansen. Dat zorgt er mede voor dat jazzdans zo veranderlijk is van karakter en veelzijdig en afwisselend is.

Moderne jazzdans kent geen grenzen. Je danst alleen of in een groep. Je gebruikt al je ledematen en de bewegingen zijn energieker en vrijer dan bij klassiek ballet. De enige beperkingen zijn je eigen lichaam, de fantasie van de danser en het ritme van de muziek.

Wat doe je tijdens een jazzdansles?

Warming-up
Tijdens de warming-up staan ontspanning en het sociale aspect voorop. Je bereidt je lichaam voor op de komende inspanning. Een warming-up bestaat uit danspassen en dansbewegingen.

Lichaamsscholing
De lichaamsscholing bestaat uit meerdere belangrijke onderdelen; opwarmen, stretchen en het versterken van de spieren. Een goede houding en lichaamsspanning is hierbij erg belangrijk.

Techniektraining
Soms wordt er ook een techniektraining gedaan waarin danstechnieken worden aangeleerd en word er gekeken of je de technieken op de juiste manier uitvoert/beheerst.

Dans
Iedere les wordt natuurlijk afgesloten met een dans. Plezier in het dansen staat hierin voorop!

Dansspel
Bij de jongere groepen wordt er ook vaak afgesloten met een (dans)spel. Natuurlijk wordt dit gedaan onder begeleiding van muziek.

Selectie Dance

Wat is een selectie?
Voor leden die het recreatieniveau overstijgen, zijn er selecties in het leven geroepen. Een selectie traint op een hoger niveau, de dansbewegingen worden moeilijker, het tempo ligt hoger en er wordt gewerkt aan verschillende danstechnieken.

In tegenstelling tot wat velen denken sta je bij het toetreden tot de selectie slechts onderaan de ladder en zal je hard moeten werken om je niveau te verbeteren tot een waardig selectielid. Maar als je toegelaten wordt, gaan we ervan uit dat je in staat zal zijn om goed mee te kunnen draaien.

Naast het deelnemen aan demonstraties zal een selectie ook uitkomen op wedstrijden.

Proeftijd

Als selectielid krijg je een proeftijd (niet gratis). Dit is een periode van ca. 3 maanden. Je krijgt tot die tijd de kans om aan jezelf te werken en te laten zien wat je kan. Wanneer er geen verbetering zichtbaar is, er niet voldoende inzet is of het niveau is toch net te hoog gegrepen, zal deelname aan de selectielessen helaas worden stopgezet.

Training

Selectieleden trainen minstens 2½ uur, waarvan 1 uur recreatie en 1½ uur selectie.
De selectietraining is intensiever dan bij de recreatie en ook zal de begeleiding strenger zijn. Er wordt optimale inzet van iedereen verwacht!

Er wordt gelet op:

Motivatie
hoeveel wil je er voor doen

Het opnemen van de stof
hoe snel ken je de pasjes en bewegingen

Houding en dansen
hoe mooi voer je alles uit

Selectiereglement
Voor leden van de selectie is er een selectiereglement. Hierin staan regels waaraan zij zich dienen te houden. Voldoen zij hier niet aan, dan bestaat de kans dat ze de selectie weer moeten verlaten.

Kleding
Om je lekker te kunnen bewegen is het prettig om danskleding aan te hebben. Denk hierbij aan een jazzbroek met een topje/shirt. De kleding moet niet te los zitten, zodat de dansbewegingen goed gezien kunnen worden.
Voor wat betreft schoeisel zijn jazzschoenen erg prettig, maar kun je op sokken of  ballet/gymschoentjes ook prima dansen! Ook wordt er op blote voeten gedanst en zijn er speciale ‘footundeez’ (bescherming onder de bal van je voet) waardoor het lijkt dat je op blote voeten danst.
De haren moeten vast en kauwgom is uit den boze tijdens de training! Pas ook op met sieraden.

Voor de selectie geldt het volgende kledingvoorschrift m.b.t. wedstrijden:

– zwarte jazzbroek
– zwarte dansschoenen

Neem voor je officiële danskleding en/of –schoeisel aanschaft eerst even contact op met de betreffende leiding om te voorkomen dat je een miskoop doet. Tevens kun je bij de leiding danskleding en –schoeisel bestellen met een leuke korting!

Groepen

Jong Talent 6 t/m 9 jaar
Selectie 9 t/m 13 jaar
Selectie 16 jaar en ouder
Demogroep 18 jaar en ouder
(De Demogroep was voorheen een selectie, maar neemt geen deel meer aan wedstrijden. Echter hebben zij wel een gevorderd niveau.)