Turnen

 • Belangrijke informatie

  Sportvereniging Raduga biedt voor verschillende leeftijdsgroepen turnen aan. Bekijk hier de algemene informatie.

 • Lestijden

  Op de hoogte blijven wanneer en waar er getraind wordt? Bekijk hier onze lestijden van de afdeling Turnen.

 • Fotoalbum

  We proberen na elke activiteit, wedstrijd / demo zo snel mogelijk een aantal foto’s in onze album te plaatsen.

 • Leiding

  Met trots willen wij ons trainersteam voorstellen. Maak kennis met de leiding en trainers van de afdeling Turnen!

 • nieuws

  Houdt deze pagina goed in de gaten mocht u up to date willen blijven over het laatste nieuws van Turnen.


Geen turnen meer in Enter

Zoals je op de link hiernaast kunt lezen, was afgelopen jaar het laatste turnseizoen voor Jolien en Mandy.

We hebben helaas geen vervanging kunnen vinden, dus wordt er momenteel helaas geen turnen aangeboden in Enter.

Naamloos2

De turnselectie van S.V. Raduga is gestart in mei 2008. Destijds was er bij Raduga geen turnselectie meer en zijn de gezusters Altena begonnen met het ontwikkelen van een groepje meiden wat net iets meer zou willen dan de gewone recreatiegym. De meisjes die deelnamen aan deze groep waren meteen heel enthousiast. Van de 15 turnsters waar we toen mee begonnen zijn, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een turnselectie van maar liefst over de 50 turnsters! Deze meiden turnen in de leeftijd van 6 t/m 15 jaar. In het turnen ook wel de zogenoemde (pre)pre instap t/m de senion. Het niveau van de turnselectie gaat ook langzamerhand steeds een beetje omhoog. Wij turnen momenteel in de 2e, 3e en 4e divisie. Daarnaast hebben we een samenwerking met TON Almelo, de topsportclub van Oost Nederland, daar turnen de meiden op het hoogst haalbare nationale niveau.

Het niveau van de turnselectie is langzamerhand zo aan het oplopen dat zomaar instromen niet meer mogelijk is. Wanneer uw dochter / wanneer jij, toch graag bij ons zou willen turnen neem dan contact op met Jolien Altena. Wie weet zijn er mogelijkheden om in te stromen bij het selectieturnen. Onze voorkeur ligt bij het starten in de jong talent groep.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de Jong Talent pagina.

Jong Talent

Deze Jong Talent groep bestaat momenteel uit een enthousiaste groep meisjes geboren in 2011/2012. Dit is in het turnen de  pré-pré instap. Tijdens deze les maken de meisjes spelenderwijs kennis met de basisbewegingen van het turnen. Zo zijn we bezig met een beetje kracht, lenigheid, vormspanning en coördinatie. Naast al die belangrijke beginselen van het turnen maken we ook nog kennis met de toestellen. De balk, vloer, sprong en heel soms ook aan de rekstok. Dit alles doen we in slechts 1,5 uur op de vrijdagmiddag. De les is van 14.15 – 15.30 uur. Tussendoor gaan we altijd even iets drinken, dat is wel even fijn na het harde werken.

Deze groep meisjes is wel een ‘pre selectie groep’, wat eigenlijk gewoon betekend dat niet iedereen zomaar mee kan doen. Deze groep heeft als uiteindelijk doel om uit te stromen naar de turnselectie. Een eventuele stap naar de springgroep, gym of dance kan natuurlijk ook. Hierover krijgt u informatie van Jolien.

Als u thuis ook zo’n spring in het veld heeft die eigenlijk wel wat meer uitdaging nodig heeft dan de gewone recreatiegym, neem gerust contact op met Jolien. Het geboortejaar 2011 is wel zeer gewenst.

Naast deze jong talent les is het gewenst om ook een ander gym uur bij Raduga mee te draaien. De gym of springgroep. Zodat deze Jong Talent les ook echt een extraatje is voor deze meiden die uitdaging nodig hebben.

Pré-instap & Instap

Deze groep meisjes bestaat uit alle pré instappers en instappers zij  turnen op dinsdag en vrijdag van 15.45 – 17.45 uur in de sporthal in Enter. Tijdens deze 2 uur durende training proberen we alle facetten van het turnen langs te laten komen. Natuurlijk beginnen we altijd met een goede warming-up. Hiervoor hebben we speciale turnoefeningen op muziek die we elke training weer herhalen. Na de warming-up hebben we even wat korte oefeningen samen en daarna gaan we bezig op de verschillende turntoestellen. De sprong, brug, balk en vloer (tumbling, want helaas past de vloer niet in onze zaal). Tussendoor mogen de meiden steeds even wat drinken en om 17.00 uur is er een korte pauze. Dan start namelijk de tweede groep turnsters in de zaal. Na de pauze wordt er nog geturnd op het laatste turntoestel en dan sluiten we de training af met wat gezamenlijke oefeningen. Soms in een spelvorm, vaak in een circuitvorm en zo nu en dan doen we alle oefeningen samen. Dit zijn vaak kracht/lenigheidsoefeningen.

Aan het eind van de training sluiten we altijd af met een high-five!

Pupillen 1 t/m junioren

Deze tweede groep turnsters bestaat uit de pupillen 1  t/m senior. Deze meiden turnen van 17.00 – 19.30 uur in de sporthal in Enter. Tevens ook op de dinsdag en vrijdagen. Deze ruim 2 uur durende training staat in het teken van alle turnonderdelen. Dat is met onze grote groep, de kleine ruimte en de minimale tijd wel flink aanpoten. We starten de training altijd met een goede warming-up. Wij hebben ervoor gekozen om elke training dezelfde warming-up te doen. Zo zijn de bewegingen bekend en kunnen ze goed en netjes uitgevoerd worden. Na de warming-up is er een gezamenlijk kracht onderdeel. Dit doen we samen met de meisjes uit de eerste training. Vanaf 17.45 uur zijn we alleen met deze oudere turnsters in de zaal. Dan worden er nog even wat kracht oefeningen herhaald en hebben we daarna 4x 15 minuten over voor de toestellen. Op dat moment moet iedereen dus in hele korte tijd alle oefeningen voor de officiële KNGU wedstrijden nog oefenen.. Flink doorwerken dus, maar dat gebeurt keer op keer met heel veel plezier.

Turnhal Trainingen

Raduga turnt inmiddels in de 2e, 3e en 4e divisie in alle leeftijdscategorieën t/m de senioren. Dat wil zeggen dat we in beide niveau groepen in elke leeftijdscategorie minimaal 1 turnster actief hebben. Om al die verschillende leeftijden en niveaus goed te kunnen trainen hebben we extra mogelijkheden nodig. De sporthal in Enter is dan te klein en niet voldoende beschikbaar. Gelukkig trainen we ook 1x in de week in de turnhal van SVOD Deventer in ‘De Scheg’. Dit is onze zaterdag training. Voor de meeste turnsters is dit de 3e training in de week en dus echt een extra moment om de oefeningen en elementen goed te kunnen oefenen. Voor een aantal turnsters is het de 2e training, zij trainen 1x in de sporthal en 1x in de turnhal. Jullie zullen vast begrijpen dat de 4 brugsituaties in Deventer veel meer mogelijkheden bieden dan die ene brug in Enter. Net als de vloer, tumblingbaan en tumble-track die in Deventer liggen naast de minimale ruimte die wij in Enter hebben met 1 baan.. De training daar is dan ook echt een uitkomst. Gelukkig hebben we voldoende (assistent)trainsters en hele zelfstandige turnsters om deze training ook heel waardevol te maken. Maar liefst 25 turnsters gaan momenteel wekelijks naar deze turnhal.

Sinds een aantal jaar hebben we ook een extra woensdagmiddag training. Deze is voor de pupillen 2 en ouder in de 2e of 3e divisie. Zo’n 12 turnsters gaan samen met Jolien dan naar de prachtige turnhal in de IISPA in Almelo om daar te kunnen trainen, in plaats van in de sporthal.